Лютите чушлета са богати на редица витамини и минерали

109

Знаете ли, че съществува специална класация за люти чушки? Тя се нарича „Скала на Сковил“ и оценява нивото на активното вещество в лютите чушлета, както и колко вода е необходима, за да се неутрализира лютото в тях. Резултатите варират от 0 до 1 641 183 топлинни единици по Сковил (SHU). Най-високата оценка е за сорта „Каролински жътвар” – най-лютата чушка на земята.

Какво представляват лютите чушки? Лютите чушки (Capsicum annuum) са плодовете на растението Capsicum, което е характерно с лютивия си вкус. Капсаицинът е основното биоактивно растително съединение в тях, на което се дължи и уникалният им остър вкус, а също и много от ползите им за здравето.

Какво трябва да знаем за хранителния им състав ?

Лютите чушки са богати на различни витамини и минерали, но обикновено се консумират в малки количества, така че не допринасят значително за дневния прием на микроелементи.

Те са богати на антиоксидантни растителни съединения, които са свързани с различни ползи за здравето. Най-забележителен е капсаицинът, който е отговорен за острия им лют вкус.

Съдържат:

  • витамин С
  • витамин В6
  • витамин К1
  • калий
  • мед
  • витамин А

Подобряват здравето на храносмилателната система и метаболизма:

Едно от най-големите предимства на капсаицина е приносът му за здравето на червата и загубата на тегло. На второ място, люти чушки, особено под формата на прах, са богати на антиоксиданти и други съединения.

Когато са в умерени количества, консултирани със специалист, те  могат да успокоят други храносмилателни проблеми, като разстроен стомах, чревни газове, диария и спазми. Постигат това, защото стимулират стомашните сокове и действат срещу киселинността в храносмилателния тракт.

Помагат при главоболие:

Проучванията показват, че лютите чушки могат да облекчат болката при мигрена и синусово главоболие. Известно е, че капсаицинът потиска ключов невропептид, субстанция Р, който е основният предавател на болка в мозъка.

Люти чушки при хрема, грип, настинка и гъбични инфекции:

Лютите чушки помагат за изграждането на по-силна имунна система, тъй като са пълни с антиоксиданти, както и с бета-каротин или провитамин А. Витамин А и витамин С са от ключово значение за поддържането на здрава система и ще изградят имунитета ви срещу инфекции и болести. Използват се също така и заради противогъбичните си свойства, като убиват хранителните патогени и лекуват редица възпалителни заболявания на червата, пишат от forlive.bg

Подобряват здравето на сърцето:

Консумацията на люти чушки или пикантни храни може да спомогне за доброто здраве на сърцето и да предотврати образуването на кръвни съсиреци. Лютите чушки могат да намалят вредното въздействие на лошия холестерол и да се борят с възпалението, което е известно като фактор за сърдечни проблеми.

Действат срещу възпалението:

Друга ценна характеристика на капсаицина е, че той потиска субстанция Р, която е невропептид, отговорен за възпалителните процеси. Поради това се смята, че капсаицинът може да бъде потенциално средство за лечение на редица сетивни нервни нарушения, като болки при артрит, диабетна невропатия и псориазис.

По публикацията работи: Велислава Велева