Джонсън: Путин е като дебелото момче от Дикенс, което иска плътта ни да настръхне

53

По думите на Джонсън, Путин няма да използва ядрени оръжия. Джонсън казва, че се възхищава на президента Зеленски и на героизма на украинския народ. Но той предупреди, че можем да прекараме твърде много време в обсебване от Путин и да се притесняваме от ескалация на конфликта. 

Той сравни руския президент с „дебелото момче от Дикенс, което иска да накара плътта ни да настръхне“.

„Използването на ядрени оръжия би довело до икономическа парализа“, изтъква Джонсън. „Освен това държавите, които му дават предимство, ще се обърнат масово срещу него – Индия и Китай.“ Бившият министър-председател е известен с това, че изпъстря речта си с литературни препратки, като тук цитира герой на слуга в романа на Чарлз Дикенс „Документите от Пикуик“, известен като дебелото момче, което казва на възрастна дама „Искам да накарам плътта ти да пълзи“ с шокиращо разкритие, пишат от Wandsworthguardian.co.uk

Г-н Джонсън твърди, че разполагането на ядрени оръжия ще постави руския президент в „пълна икономическа криогенна парализа“, ще настрои държави като Китай и Индия срещу него и ще „ужаси руснаците“. Той продължи: „Това, върху което трябва да се съсредоточим, е да подкрепим Украйна и да дадем на Володимир Зеленски инструментите, от които се нуждае, за да завърши работата. И те могат да спечелят и ще спечелят.Дайте им танковете.“, каза още Джонсън.

„Той няма да го направи. Не влизайте в тази заешка дупка, спрете“, добави г-н Джонсън. Борис Джонсън също така заяви, че САЩ са надминали очакванията и са далеч напред по отношение на военната и финансовата подкрепа за Украйна. Според него е парадоксално, че правим по-малко за запазване на свободата, отколкото в Ирак или Косово, въпреки че днес тук няма човек, който да не смята, че Украйна е 100% права.

„Ако се притесняваме за разходите, то те ще бъдат толкова по-скъпи, колкото по-дълго продължава“, посочва Джонсън.

По публикацията работи: Велислава Велева