В правната комисия изслушват главния прокурор Иван Гешев (ВИДЕО)

66

Депутатите от правната парламентарна комисия обсъждат с главния прокурор Иван Гешев въпроси, свързани с дейността на прокуратурата по прилагане на закона, както и по актуални законодателни промени.

Изслушването на Гешев беше анонсирано миналата сряда от председателя на комисията Радомир Чолаков в разгара на дебата по промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), част от които е въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

“Ние желаем реална правна реформа, която е в полза на гражданите, не на дадени политически или ситуативни цели. Последните месеци и години българската прокуратура вижда от т.н “тъмни времена“. “Аз с удоволствие ще дойда и в пленарната зала, за да дам статистически данни след като е излязъл отчета и за изминалата година. Резултатите от тези данни са добри, но има проблеми реални, които трябва да бъдат чути в пленарна зала и решени на законодателно ниво.“, допълни на срещата той.

“Преди още 2 години отчетохме проблемите, свързани с убиването на нашите деца и гражданите по улиците от пияни и дрогирани шофьори. Предложихме превозните средства да бъдат отнети от тези извършители, като тогава срещнахме неразбиране, надяваме се да го намерим сега на това събрание“, каза още Гечев.

По неговите думи, за тях като прокуратура приоритет трябва да бъде живота на децата на България и на гражданите като цяло. Той добави, че в дневния ред влизат тези и други реални и основни проблеми, които трябва приоритетно да бъдат репени с оглед на остарелия наказателен кодекс.“

По публикацията работи: Велислава Велева