Сергей Лавров: САЩ подготвиха почвата за конфликта в Украйна

252
blank
Снимка:Twitter/ NEXTA

По неговите думи, кризата в Украйна е започнала много преди години в рамките на т.н от Кремъл “специална военна операция“. Руският външен министър Сергей Лавров обвини САЩ, че подготвяли почвата за конфликта в Украйна като част от това, което той нарече хибридна война срещу Москва.

Вашингтон и Западът обвиняват Москва, че преследва непровокирано заграбване на земи в Украйна в колониален стил, докато Русия представя сблъсъка като исторически между нея и Запада., каза Лавров на пресконфренция в руската столица. Той също така сравни неотдавнашните действия на САЩ с тези на Адолф Хитлер и Наполеон Бонапарт, като заяви, че Вашингтон е подчинил Европа, за да води война срещу Москва. Лавров заяви, че нацисткият лидер и френският император някога са се опитали да използват същата тактика срещу Русия.

„Съединените щати, чрез Украйна като марионетка, водят война срещу нашата страна със същата задача: окончателното решаване на руския въпрос“, заяви Лавров пред репортери на годишната си пресконференция, пише БТА.

Руският външен министър констатира, че Москва все още не е видяла сериозни предложения за мир в Украйна и че идеите на украинския президент Володимир Зеленски по този въпрос са неприемливи. Лавров допълни, че Москва е готова да обсъди конфликта със западните страни и да отговори на всички сериозни предложения, но че при всеки разговор трябва да се обърне внимание на по-широките опасения на Русия за сигурността.

Говорейки на пресконференция в Москва, Лавров отново призова НАТО да премахне своята „военна инфраструктура“ от Украйна и други страни, намиращи се в близост до границите на Русия. Лавров също така посочи, че унижението, на което са подложени етническите руснаци в Украйна, е неприемливо. Според оценката на руския външен министър Западът решава всичко вместо Украйна.

По публикацята работи: Велислава Велева