Путин реже Съвета на Европа

blank
Кадър: Youtube/Комсомольская Правда

Президентът на Русия иска приемането на закон, в който да бъде записано прекратяването на договорите със Съвета на Европа. Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че руският лидер иска и приемане на закон за прекратяване на участието на Русия в Наказателно-правната конвенция на Съвета на Европа за корупцията.

Държавният глава на Русия Владимир Путин иска прекратяването на договорите със Съвета на Европа да бъде записано в закон. Това се отнася за Европейската конвенция за правата на човека, Европейската конвенция за борба с тероризма и Европейската социална харта. Всичко това е резултат от законопроект, който Владимир Путин внесе в парламента. Приемането му се счита за формалност.

Миналата седмица вече стана известно, че лидерът на Кремъл иска също така да приеме закон за прекратяване на участието на Русия в Наказателно-правната конвенция на Съвета на Европа за корупцията. Русия вече беше изключена от Съвета на Европа преди месеци заради агресивната си война срещу Украйна, пише investor.bg.

В резултат на това най-голямата по площ държава в света вече няма да е член на Европейската конвенция за правата на човека, за чието спазване съдът следи. Въпреки това, в Съда по правата на човека все още се разглеждат няколко хиляди дела срещу руското правителство. Всички те са подадени преди Русия да бъде официално изключена и следователно трябва да бъдат разгледани. Съгласно конвенцията, Русия е договорно задължена да изпълни решенията. Кремъл вече обяви, че няма да се подчини.

По публикацията работи: Пламена Сутева