Европейската комисия даде своето одобрение. „Троянската луканка“ влиза в регистъра на храните с традиционно специфичен характер.
Европейската комисия (EK) одобри вписването на наименованието „Троянска луканка“ в регистъра на храните с традиционно специфичен характер. По този начин продуктът, е защитен от фалшифициране и злоупотреба.
Традиционният начин на производство на троянска луканка, който се характеризира с процес на сушене и опушване, е направил този вид продукт уникален за страната ни.
Самото наименование на „Троянската луканка“ произхожда етимологично от името на град Троян, т.е. там, където за първи път е произведена и популяризирана от майстор на име Илия Таслаков.
През 1883 г. той е внесъл в България първите машини за мелене на месо.
Новото наименование ще бъде добавено към списъка с 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени.