Здравните власти посочиха кои области почти са достигнали епидемични стойности (ВИДЕО)

135

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира епидемична обстановка в страната пред журналисти. По негови думи Варна, Ямбол, София област и Добрич са областите, където почти са достигнали епидемични стойности. Доц. Ангел Кунчев посочи, че това би могло да се случи до края на тази седмица, но все пак всички решения ги вземат щабовете на база на ситуацията.

Вероятно още днес ще вземем решение за обявяване на епидемична обстановка в Пловдив, като там засега учениците ще продължат да учат, тъй като процентът на отсъстващите не е много висок (между 10 и 15 процента). Но вероятно ще се вземе решение и за прекъсване на учебния процес. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред медиите във връзка с актуалната епидемична обстановка в България.

Почти са достигнали епидемични стойности във Варна, Ямбол, София област и Добрич. Много е вероятно те да са следващите до края на седмицата, но всички решения ги вземат щабовете на база на ситуацията, посочи още Кунчев.

Областите в страната, където е обявена грипна епидемия, са, както следва: Пловдив (19-30 януари), Ловеч (18-24 януари), Пазарджик (18-24 януари), Габрово (за периода 18-24 януари), Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари).

Грипната епидемия на територията на област Бургас се отменя от 18 януари 2023. С това отпадат всички противоепидемични мерки.

Няма възрастова група, в която да няма случаи на грип, няма такива, за които да кажем, че са предпазени, но ние следим тези, за които би било най-голям риск. Освен децата в ученическа и в градинска възраст, следим и хората над 65 години, които са с по-висока заболеваемост и с по-голям процент на усложнения, уточни той.

Симптомите на грипа са на класическа картина – бързо развитие, стига се до бронхити и пневмонии. Другата седмица вероятно почти половината области в България вече ще бъдат в епидемия, но ще започнат една по една както област Бургас да излизат от тази ситуация.