Археолози откриха най-старият рунически камък в света: Какво пише на него? (ВИДЕО+СНИМКА)

147

Рунният камък е открит още през есента на 2021 г. западно от Осло, но е отнело време, за да се датира находката. Норвежки учени твърдят, че руните върху камъка са издълбани преди около 2000 години. Скалата е наречена камък Свингеруд на името на мястото, където е открита. Осем руни в предната част на камъка гласят „idiberug“ – което може да е името на жена, мъж или семейство.

Норвежки археолози съобщиха днес, че са открили рунически камък, който според тях е най-старият в света, като казаха, че надписите върху него са на възраст до 2000 години и датират от най-ранните дни на енигматичната история на руническата писменост, предава ABC news.

Плоският, квадратен кафеникав блок от има издълбани руни, които може да са най-ранният пример за думи, записани в писмена форма в Скандинавия, казват от Музея за история на културата в Осло. В него се казва, че това е „сред най-старите рунически надписи, намирани някога“ и „най-старият датиран рунически камък в света“.

„Тази находка ще ни даде много знания за използването на руните в ранната желязна епоха. Това може да е един от първите опити за използване на руни в Норвегия и Скандинавия върху камък“, каза пред Асошиейтед прес Кристел Зилмер, професор в университета в Осло, част от който е музеят.

По-стари руни са открити върху други предмети, но не и върху камък. Най-ранната руническа находка е върху костен гребен, открит в Дания. Зилмър каза, че може би върхът на нож или игла е бил използван за издълбаването на руните.

Рунният камък беше открит през есента на 2021 г. по време на разкопки на гроб близо до Тирифьорд, западно от Осло, в регион, известен с няколко монументални археологически находки. Предмети в ямата за кремация – изгорени кости и въглен – показват, че руните вероятно са били изписани между 1 и 250 г. сл. Хр.

„Имахме нужда от време, за да анализираме и датираме руническия камък“, каза тя, за да обясни защо находката беше обявена за първи път във вторник.

 С размери 31 сантиметра на 32 сантиметра (12,2 инча на 12,6 инча), камъкът има няколко вида надписи и не всички имат езиков смисъл. Осем руни в предната част на камъка гласят „idiberug“ – което може да е името на жена, мъж или семейство.

Зилмър нарече откритието „най-сензационното нещо, което аз, като академик, съм имал“.

Предстоят още много изследвания на скалата, наречена камък Свингеруд на името на мястото, където е открита.

„Без съмнение ще получим ценни знания за ранната история на руническото писане“, каза Зилмър.

Рунният камък ще бъде изложен за един месец, започвайки от 21 януари, в Музея за история на културата, който има най-голямата колекция от исторически артефакти в Норвегия, от каменната ера до съвремието.

Превод и редакция: Пламена Сутева