Абсурд или недоразумение: Арестуваха момиче с епилепсия, с обвинение, че носи наркотици

448
Кадър: Vbox7/Здравей България

Става въпрос за 19-годишно момиче, което носело в чантата си животоспасяващи лекарства за епилепсия, от която страда. Полицаи решили да му направят проверка, при което претърсили вещите му. Там се натъкнали на въпросните хапчета. След това арестували момичето за притежание на наркотици, въпреки, че представило документ от лекар.

Момиче с епилепсия е задържано за притежание на наркотици. По думите на близки на момичето причината за задържането е, че имала в себе си лекарство, което е животоспасяващо за нейното състояние.

Пред Нова телевизия 19-годишното момиче обясни, че е било проверено от полицаи, които претърсили личните й вещи. В чантата на момичето служителите на реда открили хапчета за лечение на епилепсия. Въпреки медицинския документ, който им представила, полицаите я задържали.

“Обясних им няколко пъти, че ми е издаден от личния лекар. Те не го приеха и го хвърлиха на капака на автомобила”, казва още момичето.

Случката се разиграва на 13 януари.

Майката на пострадалата – Павлина Евтимова – Атанасова, обясни, че документа, който полицаите откриват в чантата на дъщеря й е за друго лекарство. “Тя пие оригинала, а на нея й е изписан заместил, който се предлага на нашия пазар”, уточни майката. Тя допълни още, че дъщеря й носи със себе си както бележка от личния лекар, така и гривна за епилепсия.

От МЗ казаха, че лекарственият продукт “Ривотрил” е изключен от позитивния лекарствен списък. Заради това той не може да се разпространява на фармацевтичния пазар у нас.

Адвокатът на семейството обаче е категоричен – законът не е нарушен. “Тя е носила документ, който удостоверява лечението й. На бележката пише, че й е предписано лекарството “Клонарекс”. Тези две лекарства с идентични”, обясни той.

Лекарството “Ривотрил” е закупено от Германия, каза майката на момичето. Тя използвала него, защото “Клонарекс” не влияе добре на лечението й.

По публикацията работи: Пламена Сутева