Радев поднесе рози на Нинова и обясни защо се е спрял на БСП за третия мандат (ВИДЕО)

208

Българският държавен глава Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на кабинет на „БСП за България“. Президентът връчи мандата на БСП навръх рождения ден на лидера на левицата Корнелия Нинова – 16 януари.

След неуспеха на първия и втория мандат за съставяне на правителство, в изпълнение на Конституцията, ви възлагам да посочите кандидат за министър-председател. Това заяви президентът.

„Спрях се на вашата политическа формация в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство, с ясна политическа отговорност. Във времена на силно политическо противопоставяне БСП не само успя да съхрани диалога с всички парламентарно представени политически партии. Но и показа, че може да прави компромиси и да постига съгласие. Да влиза в коалиции и да управлява със свои идеологически опоненти. Да взаимодейства еднакво добре както с новите, така и със старите политически партии“, посочи Румен Радев.

„Надявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм, ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство. Желая Ви успех“, зави за финал президента, връчвайки мандата на БСП.

„Благодаря за доверието! Разбираме тежестта на ситуацията, отговорността, която ни се възлага. Ще направим всичко, което зависи от нас да има редовно правителство. В предишни опити доказахме, че можем да разговаряме разумно, спокойно и с отговорност към националния интерес на България. Ще продължим в този дух!“, заяви Нинова в отговор на Радев.