Нинова заяви кои са четирите етапа за съставянето на кабинет (ВИДЕО)

76

Тя каза, че от партията ще направят всичко необходимо, за да има българския народ редовен кабинет, и че по-важното е да имаме план. Това сподели лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медиите след получаването на третия мандат за съставяне на правителство. Тя допълни, че от партията предвиждат четири стъпки за излъчването на правителство с третия мандат.

„Първо, днес ще решим кога свикваме Националния съвет. Второто е с кои партии да разговаряме в парламента, третото е да поканим на лидерска среща председателите на партиите, за да се изясним искаме ли да имаме правителство или не. И от тази среща вече зависи четвъртата стъпка – ако постигнем съгласие за мнозинство, започваме да работим по състава и структурата на правителството. Но това ще зависи от срещата между председателите. Мислим, че все още има шанс,“ разясни пред медиите Нинова.

По думите ѝ социалистите ще търсят онова, което ни събира, а няма да се търсят разделители линии. Призна още, че съставянето на правителство ще е трудна, но не и невъзможна задача. Нинова отбеляза, че нямат кандидат за министър-председател, а на въпрос колко време смятат да държат мандата, тя отговори, че той ще остане при тях „разумно време“.

Ако се види, че няма съгласие, ще го върнем, посочи лидерът на БСП и добави, че ако се състави редовно правителство, то няма да продължи политиките на служебния кабинет. Тя подчерта още, че очаква на лидерската среща на партиите да се яви и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

,,Основополагаща ще е срещата с лидерите на партиите. Ще чакаме Борисов. Ако продължават така на дребно – с този няма да говоря, с онзи няма да говоря, няма да стане. Призовавам всички, мъже са – да се отнесат сериозно, да имат проявят търпение и смирение“, каза в заключение Нинова.