Защо децата са най-уязвими на атаките на грипа? Ето как се проявява той при повечето от тях

76

Обичайно е малките деца да се разболяват множество пъти всяка година поради тяхната развиваща се имунна система и склонността им да слагат всичко в устата си. Грипният сезон обикновено започва през октомври, като активността на грипния вирус е най-повишена между декември и февруари.

Голяма част от населението се разболява от грип всяка година, като децата са най-склонни да развият инфекцията.

Какви са симптомите на грип при малките деца? Грипът е остра вирусна респираторна инфекция, от която в повечето случаи преминава за 3-7 дни. Симптомите на грип при малките деца са подобни на тези при възрастните и могат да включват: Суха кашлица; Възпалено гърло; Запушен или течащ нос; Треска; Мускулни болки; Главоболие; Умора. Когато децата се разболеят от грип, за тях също има по-голяма вероятност от възрастните да изпитат стомашно-чревни проблеми, като повръщане и диария, пишат от Bulgaria On Air.

Каква е разликата между симптомите на настинка и грип?

Симптоми на грип при малки деца често се припокриват със симптомите на други заболявания като настинка. Откриването на причината за заболяването при децата помага за осигуряването на по-добри грижи за тях, като насърчава по-доброто възстановяване и намалява риска от усложнения. Ключовите разлики между симптомите на настинка и грип при малки деца включват:

Скорост на поява – ако симптомите се появяват много бързо, по-вероятно е заболяването да е грип; Треска – високата температура и втрисането е по-вероятно да са признаци на грип; Мускулни болки – по-чести са при грип; Главоболие – по-често срещано при грип, отколкото при настинка; Отпадналост и загуба на апетит – децата обикновено са по-летаргични и отказват да се хранят при грип, отколкото при настинка.