Ако се подновят преговорите между Русия и Украйна, ще са без посредници. Западът пречел

188

По думите на директора на втория отдел на Министерството на външните работи на Русия, в случай, че се стигне до подновяването на преговорите, то те ще бъдат без посредници, тъй като западните посредници преследвали собствени цели

Директорът на втория отдел на руското външно министерство за страните от ОНД Алексей Полишчук оповести, че ако преговорите между Русия и Украйна бъдат подновени, то те най-вероятно ще бъдат преки, т.е. няма да има посредници.

Полишчук подчерта, че това е форматът, в който те са били проведени първоначално. Според него западните посредници преследват свои собствени цели в хода на уреждане на конфликта.

„Ако и когато тези контакти бъдат възобновени, те вероятно ще бъдат преки. И това би бил най-добрият вариант, защото, както показва практиката, западните посредници често преследват свои собствени цели и се опитват да повлияят на хода на преговорите, действайки не за уреждане на конфликта, а в името на собствените си политически и икономически интереси“, заяви Алекс Полишчук в интервю за ТАСС.

Той припомни, че по време на преговорите през февруари-април 2022 г. Русия е комуникирала с Украйна само пряко чрез платформи, които са ѝ били „любезно предоставени“. По-късно контактите се осъществяват чрез видеовръзка, но също остават преки.

По публикацията работи: Пламена Сутева