Не достига работна ръка в Германия: Каква е причината?

372

Направено е проучване сред общо 22 000 компании в Германия, при което е установено, че 53% от тях изпитват недостиг на работна ръка. Причината е, че няма квалифицирани работници там, а това може да се окаже сериозен проблем за немската икономика.

Повече от половината от компаниите в Германия изпитват затруднения да запълнят свободните работни места, а причината е липса на квалифицирани работници. Това съобщиха от Германската търговско-промишлена камара (DIHK). Това е нов знак за проблеми пред растежа на най-голямата икономика в Европа, съобщава Ройтерс.

Това е установено след проведено проучване сред 22 000 компании. 53% от тях отчитат недостиг на работна ръка.

„Можем да предположим, че около 2 милиона свободни работни места ще останат незаети, в резултат на което компаниите са се отказали от продукция на стойност близо 100 милиарда евро“, посочи Ахим Деркс, заместник-изпълнителен директор на DIHK.

„Недостигът на квалифицирани работници е не само в тежест за бизнеса, но също така застрашава успеха във важни задачи в бъдеще, като енергийния преход, цифровизацията и изграждането на инфраструктура“, каза още той.

Работниците със съответните умения стават все по-малко, включително в производствените сектори, които са „машинното отделение“ на немската експортна мощ, посочи Деркс.

Проучването на DIHK също така установи, че 67% от производителите на електрическо оборудване не са успели да запълнят свободните работни места, както и 67% от машиностроителните компании. В автомобилостроенето 65% от компаниите съобщават за недостиг на работна ръка.

По публикацията работи: Пламена Сутева