Утре ще има протест пред НС: Очаква се да се съберат хиляди

471

За утре (12 януари 2023 г.) се планира протест на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда „Подкрепа“, който ще бъде под надслов „Да защитим енергийната сигурност на страната“. Очаква се да присъстват над 3000 протестиращи от въгледобивните дружества и топлоенергийните централи в цялата страна. Стартът на протеста ще бъде в 11:30 часа.

Протест под надслов „Да защитим енергийната сигурност на страната“ организират Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда „Подкрепа“.

Събитието е насрочено за утре, 12 януари, от 11:30 ч. през служебния вход на Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Протестът е по повод поетия ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 г. спрямо нивата им през 2019 г.

Протестиращите ще настояват Народното събрание да задължи Министерския съвет да започне преговори с ЕК за отмяна на този ангажимент, отбелязват от КСНБ. Синдикатите искат парламентът да гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г. в съответствие с вече приетото през 2020 г. решение.

От двата синдиката очакват над 3000 протестиращи от въгледобивните дружества и топлоенергийните централи в цялата страна. Те ще настояват за среща с отделни парламентарни групи и депутати.

По публикацията работи: Пламена Сутева