Нетрадиционният плод помело: Благотворните му свойства за здравето

436

Помелото е сред плодовете у нас, които сравнително рядко търсим в търговската мрежа и още по-рядко слагаме на трапезата си. Специалистите по хранене съветват да поправим тази грешка, защото плодът е изключително благотворен за здравето.

Помелото е цитрусов плод с жълт цвят, окръглена форма, напомняща сълза, и твърда кора. Наподобява портокалите, грейпфрутите и лимоните. Познат е на родния пазар от сравнително скоро – вносът се осъществява от около 2006 година. Ароматът често е сравняван с този на грейпфрута, но горчивината при помелото липсва, а за нейна сметка има много сладост, което прави помелото вкусен плод, а не просто полезен за здравето, пишат от actualno.com

Плодът, подобно на останалите цитруси, е богат на витамини и минерали. Помелото е по-богато от тях на антиоксиданти, което е безспорен негов плюс, пишат Ползите при консумация на помело се изразяват в:

  • Полза при нередовния стомах: Страдащите от нередовен стомах и хроничен запек могат да подобрят качеството си на живот с консумация на помело. Тъй като плодът е изключително богат на фибри, той подпомага редовното изхождане и гарантира доброто здраве на стомаха и червата, доставяйки и полезни бактерии.
  • Ценни фибри: Фибрите помагат не само на стомаха и червата, те са важни за създаването на усещане за ситост, с което сред отговорите на въпроса за какво е полезно помелото се нарежда и отслабване. Фибрите в помелото допринасят и за подобрена костна плътност и намален риск от някои хронични заболявания.
  • Борба със свободните радикали: Сред цитрусовите плодове и като цяло сред плодовете помелото заема едно от първите места по съдържание на антиоксиданти, което прави плода отличен съюзник в борбата с увреждащото действие на свободните радикали. Освен витамин С, който е популярен антиоксидант, в помелото ще откриете и други антиоксидантни съединения, както и ликопен – известен с противовъзпалителните си свойства антиоксидант.
  • Полза за сърдечно-съдовата система:  Плодът подпомага нормалното функциониране на сърцето, като съдейства за намаляване на съдържанието на лошия холестерол в кръвта. Изследване показва обещаващи данни – плодът редуцира лошия холестерол с до внушителните 41%.  Важно е да отбележим обаче, че пациентите, приемащи статини за висок холестерол, следва да избягват плода, тъй като влияе на метаболизма на станините.
  • Има изразено антибактериално свойство: Обсъждайки за какво е полезно помелото, следва да не пропускаме неговите ясно изразени противогъбични и антибактериални свойства. Това, че етеричното масло от помело забавя растежа на бактерии и убива определени гъбички, е доказано с редица изследвания, свързани с кората на плода. Предстоят допълнителни изследвания за доказване, че самият плод показва същите качества като кората му, както учените предполагат.
  • За да имаме здрави кости: Помелото е изключително полезно за костите, тъй като е богато на калций и калий. И двата минерала са ценни за здравето на костите и за профилактика на остеопорозата особено при дамите в менопауза.

    Плодът помело намира приложение в грижата за красота на кожата и косата. Намалява възпалението на кожата и съдържа незаменими аминокиселини, работещи за изграждането на здрави кожни клетки и борещи се със зачервяването и възпаленията, причинени от околната среда.

    По публикацията работи: Велислава Велева