Образувано е дело за военната помощ за Украйна: Ето чии подписи са под искането

363

Народни представители от БСП и „Възраждане“ са поставили подписите си под внесено искане за образуване на делото. Според тях с решенията за предоставяне на военната помощ за Украйна, е „нарушен принципът на разделение на властите“

Конституционният съд образува дело по искането на 50 народни представители за обявяване на противоконституционност на Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България.

Въпросното искане е внесено с подписите на депутати от БСП и депутати от „Възраждане“.

Докладчик по делото е конституционният съдия Янаки Стоилов.

В мотивите към искането се посочва, че с решенията е „нарушен принципът на разделение на властите“, както и че е налице пряка намеса от страна на законодателната власт в правомощията на изпълнителната власт.

„Подписите са събрани. Изпращането на оръжия за Украйна вече е в Конституционния съд. Необходимият брой подписи за сезиране на Конституционния съд за обявяване на решението за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна за противоконституционно е събран. Под искането са се подписали 50 народни представители – 26 от Възраждане и 24 от БСП. Документът вече е внесен в деловодството на съда.“, съобщи тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Президентът Радев обаче коментира, че сезирането на КС след ратификация на международен договор е невъзможно.

„Тоест съдът няма за какво да се произнесе. Докато г-жа Нинова умува дали да сезира КС, което е безнадеждна кауза, министерството на отбраната свърши нейната работа и ревизира наложения от парламента договор с Украйна“, добави Румен Радев.