От „Продължаваме промяната“ ще изискват среща с Росен Христов заради споразумението за газ с Турция

71

На брифинг от ПП обявиха, че ще искат изслушване на енергийния министър Росен Христов по повод сключеното споразумение със съседна Турция. Те определят като добро решение достъпът до техни терминали за втечнен природен газ е, но допълват, че се касае за милиард и половин кубика годишно за период от 13 години.

Това заяви на брифинг пред медиите депутатът от „Продължаваме промяната“ Васил Стефанов, обсъждайки подписаното вчера в София споразумение между българската държавна газова компания „Булгаргаз“ и турската държавна енергийна компания „Боташ“за достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа в Турция.

Той постави въпроси, на които заяви, че все още няма отговор: „Първо, защо споразумението за тази междусистемна свързаност между Турция и България бе подписано от „Бурлгаргаз“, а не от „Булгартрансгаз“? Значи ли това, че е постигната неодобрена договорка от „Булгаргаз“ за 13 години, и на каква цена? И друго – какво се случи с търга на „Булггаргаз“ за доставки на природен газ за 2023 г., чийто резултати трябваше да бъдат обявени през декември 2022 г.?“

„И най-съществения въпрос – има ли общо сключването на споразумението между Турция и България за пренасочване на газ от спрения Северен поток 1 и 2 към Турция и така да се създаде газов хъб в Турция? „Булгаргаз“ договорила ли е количества газ, които да влизат от Турция, но произходът им да е турски?“, продължи още той.

„Ние постигнахме реална диверсификация на природен газ чрез интерконектора в Гърция с евтин азерски газ“, припомни той. По думите му, чисто времево, това споразумение бе сключено точно три дни след края на дългосрочния договор на България с „Газпром Експорт“: „Същият, който едностранно преустанови доставките на газ и се доказа като ненадежден доставчик.“

„На тези въпроси още нямаме отговор, министърът на енергетиката е бил само веднъж на блиц контрол, затова и внесохме искане за изслушване, за да получим отговори на тези въпроси“, допълни още той.

По публикацията работи: Велислава Велева