Зеленски отправи важно предупредупреждение за руски атаки по празниците

61

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди за възможни руски атаки през предстоящите празници. По неговите думи, на празничните дни е напълно възможно ,,руските терористи,, да се задействат отново.

„Те презират християнските ценности и ценностите като цяло“, заяви той в традиционното си видео обръщение., пише още той.

Украинският президент призова гражданите да останат изключително бдителни в следващите дни. „Затова следете сигналите за въздушна тревога, помагайте си и се грижете един за друг“, добави той.

В обръщението си Зеленски изпрати неочаквано предупреждение към Русия. „Гражданите на Русия трябва ясно да разберат, че терорът никога не остава без отговор“, подчерта той.

През последните дни украинското военно командване неколкократно предупреждава за възможни ракетни нападения по инфраструктурата и енергийните доставки в страната. Днес оттам съобщиха за руска военноморска част, която включва и боен кораб с крилати ракети, придвижваща се в Черно море. Украйна е обект на продължаващ обстрел с руски крилати ракети, снаряди и дронове камикадзе от седмици. Въпреки противодействието на украинската противовъздушна отбрана, нападенията предизвикаха сериозни щети по енергийната мрежа и доведоха до спирания на електричеството и водоснабдяването в цялата страна с цел оказване на натиск върху населението, посочва ДПА.