Здравословни закуски, за които е добре да имаме едно наум и с които да не прекаляваме

74

Повечето бързи закуски съдържат преработени въглехидрати и захар, които водят до излишни висцерални мазнини или „скрити мазнини“ в областта на корема и наддаване на тегло.  Експерти казват, че  някои уж здравословни закуски включват протеинови блокчета и сушени плодове, чийто състав застрашава фигурата и здравето. 

Протеинови блокчета

Те са популярна закуска, предназначена да бъде удобен източник на хранене. Протеинът е съществена част от здравословната диета, ако идва от правилните храни. Той играе ключова роля във функционирането на всяка клетка в тялото, важен е за изграждането и възстановяването на мускулите и регулирането на хормоните.

Но не всички източници на протеини са еднакви. Въпреки че протеиновите блокчета се считат за здравословна добавка към всяка диета, те всъщност са с високо съдържание на празни калории и често съдържат повече захар, отколкото протеини, което поставя допълнителни сантиметри на талията ви. ,пишат от Rambler.ru

„Протеиновите блокчета често са с високо съдържание на захар и преработени мазнини, което ги прави по-близки до бонбони, отколкото до здравословна храна“, предупреди диетологът Хайди Морети. Инсулинът работи, за да предотврати навлизането на излишната глюкоза в кръвта, което води до висцерална мазнина. Здравословна протеинова закуска според експерта може да бъде шепа ядки, резен сирене или твърдо сварено яйце. Също така, когато отивате на работа, можете да вземете със себе си торбичка гранола с „чист“ състав.

Сушени плодове

Те са друг продукт, който трябва да избягваме, за да не напълнеем. Въпреки че пресните плодове в повечето случаи са добра закуска, тъй като са богати на фибри и въглехидрати, които бързо дават енергия на тялото между храненията. Въпреки това, когато са изсушени, плодовете губят повечето от хранителните си вещества. Сушените плодове са полезни в умерени количества, но за съжаление се консумират предимно в големи количества“, каза Триста Бест, дипломиран диетолог.

Те са с много високо съдържание на калории и захар, включително глюкоза и фруктоза. В излишък както глюкозата, така и фруктозата се превръщат в мазнини и могат да причинят сериозни здравословни проблеми – повишен риск от развитие на сърдечни заболявания, инсулт, бъбречни заболявания, проблеми със зрението и нервни разстройства.

По публикацията работи: Велислава Велева