Ето защо българските оранжерийни зеленчуци и плодове са по-скъпи от вносните

124

Сравнявайки цените на пазара, можем да забележим, че българските оранжерийни зеленчуци и плодове се търгуват на по-високи цени от вносните. Оранжериен производител казва, че причината за това е отоплението

Скокът на цените на газа и електроенергията оказват сериозен натиск на производителите на оранжерийни продукти у нас.

Според оранжерийния производител Атанаска Бялкова кризата им се отразява много зле. „Ние сме зависими от енергийните източници. Пелетите са скочили три пъти от миналата година. Преди бяха 180 лева, сега са 600 без транспорта. Около 630 лева е тон пелета с транспорта. А към 140 кг пелети на час изразходвам за моята оранжерия“, обясни тя.

По думите ѝ тази сума вдига цените на крайния продукт. „Нашето производство е най-скъпо заради отоплението. Ще вдигнем цените, ако има кой да купи, ако не, продължават фалитите. Вземаме около 1300 лева на декар. С тях как да си покрием отоплението? Това са абсурдни ситуации“, смята Бялкова.

Българските домати и краставици например се оказват по-скъпи от вносните. Производителят Атанаска Бялкова търгува българските краставици на цена от 5.90 лв., а вносните са на цена 5.20 лв. Българският домат при нея е 4.50 лв. Тя обясни, че има разлика между цената на българската и вносната стока, именно заради отоплението. „Няма как да продаваме по евтино от околните ни държави, защото те не са толкова енергийно зависими. Там е по-топло. Производителите в Гърция и Румъния, както и в Холандия например има много оранжерии. Там субсидията е в пъти по-голяма от нашата. Ние взимаме около 1300 лв. на декар. Как да си покрием отоплението с тях?“, пита Бялкова.

По публикацията работи: Пламена Сутева