Център за рехабилитация на незрящи в Кърджали получи страхотен подарък: Лаптоп със специален софтуер

45

Центърът за интеграция и рехабилитация на незрящи хора в Кърджали получи лаптоп със специализиран софтуер, който ще позволи на потребителите на услугата да ползват техниката.

Подаръкът направи кметът д-р инж. Хасан Азис, а той включваше още кухненски пособия за часовете по трудотерапия-готварство към центъра, предава БТА.

„Центърът функционира от 2013 г., като по време на пандемията претърпя тежка криза по отношение на персонала. Имаме идеята да развиваме дейността и вашият жест днес е подкрепа в тази посока за надграждане“, се обърна към кмета Мюжгян Адем, ръководител на центъра.

От създаването си структурата се издържа като местна дейност. За държавно финансиране е кандидатствано няколко пъти. ”Причината да ни бъде отказано финансиране от Агенцията за социално подпомагане бе, че нямаме осигурена достъпна среда. Имаме идея по какъв начин да осигурим достъпната среда, но за това трябва отново да търсим подкрепа“, каза Нермин Мехмед, главен експерт в дирекция „Хуманитарни дейности“ при общинската администрация. Тя обясни, че начинът е да бъде изграден външен асансьор към сградата, за което вече е викана фирма, която да огледа обекта.

Нермин Мехмед отчете също, че към днешна дата ползвателите на социалната услуга са 18 и с тях се работи всекидневно. С новата придобивка те ще имат възможност да боравят пълноценно с този тип техника и да се възползват от възможностите, които предлага, въпреки зрителните си проблеми.

По публикацията работи: Силвана Димитрова