След като дадоха 2 г. и 7 месеца затвор на кмета на Истанбул: Последваха бурни реакции (ВИДЕО)

96

Бурни реакции бяха предизвикани в Истанбул, след като кметът на града Екрем Имамоглу беше осъден на две години и седем месеца затвор. Причината за получената присъда бе направена публична обида на официални лица през 2019 година. Кметът нарекъл хората в избирателна комисия „глупаци“. Екрем Имамоглу е един от основните противници на турския президент Реджеп Ердоган и се счита за основен опонент за спечелването на президентските избори през 2023 година.

По време на многохиляден митинг в Истанбул, Екрем Имамоглу нарече решението „противозаконно и политическо“. Той заяви още, че присъдата му е доказателство, че в днешна Турция няма справедливост, предаде Нова.

Причината за решението е публична обида на официални лица.

През 2019 година той спечели местните избори, но резултатите бяха анулирани, а по време на речта си, Имамоглу нарече хората в избирателна комисия „глупаци“.

“Това съдебно решение доказа, че в Турция вече няма правосъдие. Това дело се води от хора, които не искат да пренесат ценности като справедливост и демокрация в Турция. Всъщност това е решение, което е повлияно и взето от хора, които безсрамно претендират за собственост на всичко. Те виждат себе си като държавата и нацията. Искам да ви обещая – през 2023-та всичко ще бъде страхотно”, каза кметът на Истанбул.

Имамоглу е един от основните противници на Реджеп Ердоган и се смята за основен опонент за спечелването на президентските избори следващата година. Сега обаче съдът му наложи и забрана за участие в политиката.

По публикацията работи: Пламена Сутева