Нова измамническа схема на адвокати: Търгуват със смърт на пътя

56

Т.нар. преследвачи на линейки действат от години, разигравайки схеми, добре познати на Запад още отпреди повече от век. В страни като САЩ и Великобритания обаче такива практики са вече заклеймени като противоречащи на добрите нрави.

Адвокати търгуват с обезщетения на пострадали на пътя, а новата им схема е да бавят до последно предявяването на претенцията, за да печелят от лихви, оплакаха се застрахователи пред „Телеграф“.

По неведоми пътища преследвачите на линейки успяват да се свържат с наследниците на жертви на катастрофи или с ранени при пътен инцидент. Докато хората са още в шок, те почват да ги обработват, че трябва да действат много бързо, защото изтичат сроковете да предявят претенции за получаване на застрахователно обезщетение.

Явяват се по погребения или още в моргите и притискат близките на жертвите да подписват договори с неизгодни клаузи. Не е ясно откъде черпят информация, но се предполага, че имат източници в самите болници и дори в погребалните агенции.
За нови катастрофи пък следят информационните сайтове или тематичните фейсбук групи, където новините за инциденти на пътя се разпространяват мълниеносно, още преди на мястото да е пристигнал КАТ.

„Хората трябва да имат едно наум, ако някой адвокат се появи на погребението, в моргата или още на пътя и започне да обяснява, че всичко е спешно, трябва веднага да се действа, че изтичат срокове. Нека всички пострадали и техните близки знаят, че сроковете за предявяване на претенциите са 5-годишни. И нищо спешно не се случва“, коментира Владимир Тодоров, шеф на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Хората трябва да са внимателни и ако някой адвокат тръгне да им предлага пари, защото това е свързано с подписването на неизгодни договори. След това пострадалите или наследниците на жертвите няма да могат да си получат обезщетението в пълен размер.

В асоциацията има сигнали за договори с неизгодни клаузи, според които клиентът едва ли не се „жени“ за адвоката и по никакъв начин не може да се откаже от услугите му. Ако го направи, го грози 10 000 лева неустойка.

Много разпространена практика е адвокати преследвачи на линейки да сключват договор за цесия с близките на жертва при пътен инцидент. По този начин те изкупуват на половин цена или дори по-евтино бъдещото обезщетение, което наследниците трябва да получат. На клиента се дава определена сума, например 50 хиляди лева, което е значително под обезщетенията, които съдът обичайно присъжда за смърт на пътя, а именно между 120 и 150 хиляди лева. В тези случаи разликата си я прибира адвокатът. Хората обаче се подлъгват, защото взимат парите на ръка веднага, а не чакат делото да се точи с години.

Последният трик на адвокатите, изкупили вземането на наследниците, е да бавят с години предявяването на претенциите, като чакат до последно, малко преди изтичането на 5-годишния давностен срок. В тези случаи те печелят солидно, защото застрахователят е длъжен да плати 10% лихва за забава за всяка просрочена година. Такава висока доходност не предлага нито един финансов инструмент, посочват застрахователи.

Схемата с договорите за цесия е на ръба на закона, а според много юристи е даже незаконна. Съдебната практика обаче е противоречива. Преди месец нашумя дело, при което върховни съдии от Върховния касационен съд отрязаха адвокат, изкупил обезщетение на майка за смъртта на детето й. Защитникът платил на клиентката 55 000 лева, а присъденото обезщетение три години след това възлизало на 120 000 лева. Договорът бил сключен още докато делото е висящо и върховните съдии го обявяват за нищожен след обжалване на застрахователя. Магистратите се позовават на Закона за задълженията и договорите и Закона за адвокатурата. Решението им гласи, че договорът за цесия и клиент за вземане, което е предмет на висящ процес, по който адвокатът осъществява процесуално представителство на цедента, е нищожен.

Определени адвокати разиграват и измамни схеми с обезщетения по застраховки „Злополука“, жалват се застрахователи.

Една от компаниите наскоро била ужилена от защитник, който сключвал пълномощни с родителите на деца от малцинствата. Хлапетата били застраховани срещу солидна сума за злополука.

В един момент едно след друго децата започнали да си чупят ръце и крака, а адвокатът да предявява претенции за обезщетения, показвайки изрядни болнични листове. От всяко хлапе защитникът успял да докопа по 2500 лева.

По публикацията работи: Силвана Димитрова