Обрат: Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс

60

Президентът на Република България Румен Радев наложи вето върху приетите промени в Изборния кодекс от 48-ото Народно събрание на 2 декември.

Президентът Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В мотивите си президентът Радев заявява, че ефективният контрол, упражняван от гражданите посредством избори, изисква доверие в изборните правила. Само тогава би се постигнала необходимата легитимност на избираните институции. Правото на парламента да променя изборните правила е форма на преоткриване на това така необходимо доверие, но не и когато се прави без обществено обсъждане, рискувайки да се постигне обратен ефект.

Припомняме, Депутатите върнаха хартиената бюлетина. С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП, общо 124 окончателно беше прието в секциите с над 300 избиратели да се гласува и на хартия. „Продължаваме промяната“, Демократична България, „Възраждане“ и „Български възход“ – общо 95 депутати гласуваха „против“.

Мнозинството записа на второ четене, че „в избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване.“