Отстраниха заместник-председателя на Европейския парламент Ева Каили

47

Днес Европейският парламент реши да прекрати мандата на заместник-председателя Ева Каили. Решението е прието с двойно мнозинство.

Припомняме на читателите на „Нова вест“, че тя бе независим член на Европейския парламент от Гърция.

Решението, че Ева Каили няма да изпълнява повече функциите на заместник-председател на Парламента, беше одобрено с 625 гласа „за“, 1 глас „против“ и 2 гласа „въздържал се“, което представлява двойно мнозинство от две трети от подадените гласове и мнозинство от членовете на ЕП.

Гласуването беше проведено в съответствие с Правилника за дейността на Европейския парламент и в резултат на текущите разследвания в Белгия, в които са замесени някои членове и служители на Европейския парламент.

Процедурата беше задействана с решение на Председателския съвет от тази сутрин, който одобри действието с единодушие. Председателският съвет е съставен от председателя на ЕП и ръководителите на политически групи.

Пленарната сесия на ЕП ще проведе дебат днес около 17:30 ч. (българско време), относно съмненията за корупция от страна на Катар и по-широката необходимост от прозрачност и отчетност в европейските институции. Планирано е също така в четвъртък около обяд да се гласува резолюция по въпроса.

По време на вчерашното откриване на пленарното заседание председателят на ЕП Роберта Мецола направи изявление относно ситуацията, последвано от кратък дебат с ръководителите на групите.