Управителят на БНБ каза до какво ще доведе въвеждането на еврото у нас

782

По думите на управителя на Българската народна банка Димитър Радев, въвеждането на еврото у нас би довело до цялостно развитие и модернизиране на България. Според Радев еврото би надградило нашия паричен режим, би ускорило процеса на реална конвергенция  и би подобрило качеството и ефективността на нашите институции.

„На повърхността въвеждането на еврото може да се разглежда като технически процес, но въвеждането му в много по-голяма степен е процес, който засяга цялостното развитие и модернизиране на страната“, заяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев на конференция в София.

Димитър Радев посочи, че въвеждането на еврото ще доведе до нормализиране и надграждане на нашия паричен режим, ускоряване на процеса на реална конвергенция и подобряване на качеството и ефективността на нашите институции.

Форумът беше открит от вицепрезидента Илияна Йотова. В него участват още вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, гуверньорите на националните банки на Хърватия, Словения, Нидерландия, представител на Международния валутен фонд, депутати, бивши финансови министри, работили последователно за членство на страната ни към Еврозоната, представители на бизнеса, синдикатите, банковия сектор, експерти.