Добрев, ГЕРБ: В парламента работим по четири предложения, свързани с „Лукойл“

26

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев разкри, че се работи по следните предложения: да облагаме с 33%, да се спре износа на горива, за вноска във Фонда за енергийна сигурност. Делян Добрев коментира и предстоящите срещи на кандидата на ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски.

В парламента има четири различни предложения, по които се работи, свързани с „Лукойл“. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в ефира на Нова телевизия.

Предложението на служебния кабинет е да облагаме с 33%. Това, което ни притеснява е, че това зависи от добрата воля на „Лукойл“. Това не ми се струва сигурно, а и ако искаха да го направят, защо не го направиха в началото на годината. Второ предложение на ДПС – да се спре износа на горива. То беше подкрепено в енергийна комисия от ГЕРБ, ДПС и „Демократична България“. „Продължаваме промяната“ бяха против. Трето предложение – нашето, е за вноска във Фонда за енергийна сигурност. Нас не ни интересува къде е регистрирана „Лукойл“. Ако нашия закон се приеме ще задължим „Лукойл“ да внася във Фонда разликата между руския петрол и бренд. Парите, които се съберат там ще върнем на потребителите, коментира Добрев.

Депутатът коментира и предстоящите срещи на кандидата на ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски.

Ние правим всички усилия за съставяне на правителство. Не искаха Бойко Борисов, не искаха и ГЕРБ. Борисов не е предложение за премиер, нито някоя партийна фигура. Проф. Габровски е кандидат за премиер и министрите му ще бъдат от неговия ранг, добави Добрев.

Той посочи, че няма информация относно разговорите на проф. Габровски с останалите партии.

По публикацията работи: Пламена Сутева