Демерджиев за Шенген: На прав път сме и сме направили това, което се очаква от нас

31

След като стана ясно, че страната ни няма да бъде приета в Шенген, вътрешният министр Иван Демерджиев направи коментар, като посочи, че нищо не е загубено и ще продължава да се работи по въпроса.

Ще водим разговори. Първите опити са да ги приключим до края на годината. Преди малко имах среща с шведския министър, който поема председателството. Тяхната позиция е, че усилията ще продължат и от тяхна страна. Това заяви пред медиите служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, след като стана ясно, че България няма да бъде приета в Шенген.

Въпреки това, той изрази позитивизъм, като отбеляза, че нищо не е загубено. „Напротив – на прав път сме и сме направили това, което се очаква от нас. Не са определяни конкретни дати. Разговорите тепърва предстоят. Австрия даде ясно да се разбере, че има механизми и компромиси, които би приела. Предлагаме им много неща, включително съвместни наряди, включително техни представители да дойдат по нашата граница. Открити сме, готови сме за конструктивни решения, стига те да са свързани с изисквания, неща, които са полезни за опазването на границата или за членството ни в Шенген. Нидерландия не поставя такива изисквания. Там диалогът е по-труден, тъй като няма конструктивизъм в тяхната позиция“, коментира още министърът.