Асен Василев към служебния министър-председател: Не ме карайте да коментирам полета на „гълъба“

183

Това бяха думите на Асен Василев по повод обвиненията на Гълъб Донев, че се прави пиар акция дни наред и темата, свързана с Шенген. Той заяви, че не желае да коментира „полета на гълъба“ и че според него темата с Шенген е много важна за обществото. 

„Знаем, че премиерът е човекът, който трябва да представлява държавата в ЕС и да води всички разговори, в т.ч. с другите представители на другите държави в ЕС – господин Рюте, канцлерът на Австрия. Така че бихме искали да чуем какво те са му казали и съответно каква е пречката България да не бъде приета в Шенген“, каза на брифинга пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Другото нещо, което не се случи в този парламент е, че в първите дни на този парламент внесохме антикорупционните закони, за което холандците казаха, че те трябва да бъдат приети, допълни Василев.

„Днес за първи път, след като държавите обявиха, че ще ни спрат за Шенген, започнаха да се разглеждат тези закони. А два месеца се занимавахме с Изборния кодекс. Това, което в момента виждаме е, че вместо тези усилия да бъдат продължени, вместо да си свършим техническата работа и да нямат аргумент, с който да ни откажат, ние малко като след „дъжд качулка“ се сетихме чак като ни казаха – къде са ви законите за антикорупция, къде ви е границата сухопътната“?“, заяви Асен Василев.

Все още не сме получили покана за разговори с ГЕРБ, но моят съвет към господин Габровски е да се фокусира върху партиите, които биха осигурили подкрепа за евентуален кабинет, а след това ще обсъждаме 16-те политики, които ние ще подкрепим като опозиция, категоричен е Василев.

По публикацията работи: Велислава Велева