Наближава Никулден и всеки иска да зарадва своите близки с вкусна и полезна храна. Шаранът е класика, която трудно се променя. Предлагаме ви една изпипана рецепта за приготвянето на никулденския шаран:
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 шаран (2-3 кг)
1 връзка листа от целина
резен корен от целина (200-300 г)
10 глави лук
1 ч.ч. олио
5-6 бр. моркови
5-6 бр. домати
5-10 скилидки чесън
1 ч.ч. орехови ядки
1 връзка магданоз
1-2 бр. лимони
1 ч.ч. вода
сол
черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почиства се шаранът от люспите, хрилете и вътрешностите. Измива се всичко със студена вода, изцежда се и се подправя със сол. В олио с малко сол и вода се слага нарязаният на филийки лук, морковите, нарязани на ивички и накрая нарязаните на дребно домати. Добавят се ситно нарязаните орехи, обеленият чесън, един лимон – обелен и нарязан на филийки. Разбърква се добре всичко, подправя се със сол. С така приготвената плънка се напълва шарана и се зашива. Намазва се с олио и се слага в намазнена тава или гювеч. Върху него се нареждат резенчета домат и лимон, долива се 1 ч.ч. вода и се пече до зачервяване. Поднася се с бяло вино.