Посрещаме голям празник утре: Това са нещата, които трябва да приготвим за трапезата

blank

Утре, на  4 декември православните християни почитат паметта на Света Варвара, която била обезглавена по нареждане на баща си. Трапезата на този ден трябва да включва къпани питки и леща.

Къпаните питки се приготвят по стара традиция за здраве, тъй като се вярва, че светицата покровителства срещу болести като шарка. Традиция е също питките да се намажат обилно с мед, за да се омилостиви Баба Шарка.

На трапезата на Света Варвара задължително се поставят мед, ошав и зърнени храни за плодородие през следващата година.

В Добруджа вечерта срещу празника приготвят трапеза за Баба Шарка, на която поставят паничка с мед и медена питка.

Леща
На този ден жените трябва да приготвят и леща, като задължително трябва да раздадат от варивото, за да се предпазят от болестите през зимата.

По стар обичай в деня на света Варвара жените варят царевица в подсладена със захар вода. Сварена царевица се поръсва със смлени орехи и стафиди.

Вярва се, че в зърната на царевицата е събрана цялата енергия на слънцето и земята, която дава живот и здраве. Затова всеки, който хапне царевица на този ден, ще е бодър и жизнерадостен през цялата година.

Къпана питка
За да приготвите къпана питка, са ви необходими 3 яйца, 1 чаена лъжица сол, 1 супена лъжица захар, 3 супени лъжици олио, 1 килограм брашно, мая за заместване и половин литър прясно мляко.

Начин на приготвяне: Първо разтворете маята с малко мляко, брашно и захарта, докато се получи смес, подобна на каша, и се оставя да бухне.

Според старите български традиции брашното трябва да се пресее поне два пъти, за да се пречисти от лошите помисли на хората. След това замесете тестото с бухналата мая, разбитите яйца, солта, млякото и мазнината. Замесеното тесто се оставя в голяма тенджера с хладка вода, откъдето идва и името къпана питка. Когато тестото е готово, то изплува на повърхността. След като е готово, поставете го в намазнена тава, а отгоре го намажете с жълтък и печете в умерена фурна, без да е предварително загрята.

Изпечената питка се намазва обилно с мед, за да бъдем здрави през настъпващата година.