Зам. министърът на енергетиката: Страната ни ще поиска предоговаряне, свързано с въглищните централи

51

По неговите думи сега трябва да се определи понятието „енергийно беден“ така както го изисква плана за възстановяване, тъй като това не е било направено от няколко редовни правителства. Обхвата ще се се разширява – помощите в парична маса ще бъдат повече, за да се закупи допълнително топлинна енергия. Преработката на въглища  увеличава емисиите с 40%.

„Има поет ангажимент, който по наше общо мнение в министерството трябва да бъде разгледан и отложен. По повод дали България има поет ангажимент за затваряне на въглищните си централи в Плана за възстановяване и устойчивост. Според него напоследък са открити редица възможности за корекцията му, каза той пред Бтв.

На въпроса дали България ще затваря електрически централи, той сподели че плана трябва да бъде разгледан и отложен като това ще се постигне с разговори и с европейската комисия.

„Открихме редица възможности за корекция. Географските особености са такива, че ние не можем да използваме друг петрол, освен руски, тъй като през Босфора не могат да преминават кораби – има възможност за набавяне, но по други начини.“, допълва още той.

„Нашите въглища – лигнитните, са с драматично по-голямо количество сяра -3,5%. Оказва се обаче, че сероочистващите инсталации, с които ние намаляваме серните оксиди, които се излъчват в атмосферата, водят до увеличаване на емисиите на карбонови оксиди“, добави той. „Това увеличава с около 40% тези емисии“, каза Божков.

Според него ангажиментът за затваряне на въглищните централи не е догледан. Той настоя за изграждане на алтернативни възможности в района на „Мини Марица-изток“.
Ако затворим по-рано въглищните централи, икономиката ще загуби, добави Божков.

По публикацията работи: Велислава Велева