Добавянето на още сол към вечерната ни порция с храна, би могло да доведе до риск от сърдечни заболявания

46

Проучване на 176 хиляди британци установи, че добавянето на по-малко сол към храната намалява риска от сърдечни заболявания. Американският колеж по кардиология разкри, че може да помогне и на тези, които се хранят здравословно. Болестите на сърцето и кръвообращението причиняват една четвърт от всички смъртни случаи в Обединеното кралство. NHS казва, че възрастните не трябва да ядат повече от 6 g сол на ден, но много от тях имат 8,4 g

Поръсването на по-малко сол върху храната ви на масата за вечеря може да намали риска от ранна смърт, според учени. Ново проучване, публикувано днес, предполага, че отказването от вредния навик може да намали риска от сърдечни заболявания, сърдечна недостатъчност и инсулт с една пета, съобщават в Dailymail.

Експертите днес го нарекоха лесна „жертва“.

Изследователите са проследили близо 200 000 британци на възраст от 30 до 70 години в продължение на почти десетилетие.
Болестите на сърцето и кръвообращението причиняват една четвърт от всички смъртни случаи в Обединеното кралство, което е повече от 160 000 смъртни случая всяка година или един на всеки три минути.

Те убиват близо 900 000 американци всяка година.

Консумацията на твърде много сол е рисков фактор, тъй като води до задържане на вода в кръвта, което оказва натиск върху вашите съдове.

Това повишава кръвното ви налягане и от своя страна увеличава риска от инфаркт или инсулт.

В опит да определят количествено риска, изследователи от университета Тулейн са прегледали здравните досиета на 176 570 британци.

Данните включват отговори на въпросника за това колко сол добавят участниците към вечерята си – с опции никога/рядко, понякога, обикновено или винаги.

Информацията за честотата на сърдечно-съдовите заболявания беше събрана чрез тяхната медицинска история, прием в болница, данни от регистъра на смъртните случаи и въпросник.

По публикацията работи: Силвана Димитрова