Кличко към жителите на Киев: Подгответе се за прекъсване на електрозахранването до пролетта.

blank
Кадър: "Нова Вест"

Към това призова кметът на Киев Виталий Кличко. Той посочи това, че управлението на Киев се опитва да възстанови всичко възможно най-бързо, но все пак всички трябва да бъдат подготвени.

Кметът на Киев призова жителите да се подготвят за прекъсване на електрозахранването до пролетта.

„Опитваме се да възстановим всичко възможно най-бързо, да преминем към ясни графици, за да няма изненади, а след това да преминем към непрекъснато подаване на електроенергия. Но трябва да сме подготвени за това, че до пролетта може да има прекъсвания“, заяви Виталий Кличко пред информационната агенция РБК-Украйна.

„Проблемите с електроенергията са свързани и със студеното време, при което много хора консумират повече електроенергия заради отоплителните уреди, като по този начин създават по-голямо натоварване на енергийната система на страната“, каза той, цитиран от БГНЕС.

Във връзка със спекулациите, че има планове за евакуация на Киев заради руски удари, Кличко заяви, че би било „голяма грешка“, ако не се подготвят за различни сценарии.

„Ако преди една година, по това време през декември, някой беше започнал да говори за това какво ще се случи в бъдеще – за убити хора, за война, за изнасилване, за геноцид, нямаше да бъде наречен здравомислещ човек. Но днес, за съжаление, това е ужасната, сурова действителност“, каза още Кличко.

Той добави, че няма да има пълна евакуация на града, но не изключи възможността за частична евакуация.

Кличко заяви, че „желанието“ и целта на руския президент Владимир Путин е да унищожи енергийната система на Украйна.

По публикацията работи: Пламена Сутева