История като на филм: Трима африкански мигранти достигнаха до Канарските острови, след като оцеляха 11 дни върху перото на руля на кораб

blank
Снимка: Pixabay

Танкерът „Алтини Две“ пристигнал в понеделник в пристанището на Лас Палмас на остров Гран Канария, се казва в съобщението в „Туитър“, придружено със снимка на седящите на перото на руля мигранти. Те били заведени незабавно в болница заради признаци на дехидратация и хипотермия.

Трима африкански мигранти достигнаха до Канарските острови, след като оцеляха 11 дни върху перото на руля на кораб, отплавал от Нигерия, предаде ДПА, като се позова на испанската морска спасителна служба.

Полицейски говорител каза днес, че тримата мигранти ще бъдат върнати обратно в Нигерия, защото са влезли незаконно на територията на Испания, предаде БТА. Компанията оператор на танкера има отговорността да им осигури временно настаняване, след което да ги върне обратно в Лагос възможно най-бързо, добави той.

Според неправителствената организация „Уокинг бордърс“ обаче тримата мигранти може да останат в Испания, ако поискат политическо убежище.

Оператор на петролния танкер е базирана в Атина компания, която засега не е коментирала случая.

Хиляди хора предприемат опасното плаване от бреговете на Африка в посока Канарските острови, като обикновено правят това с малки лодки. Най-късото разстояние от континента до испанския архипелаг е около 100 километра. По данни на Международната организация по миграция, която е част от системата на ООН, тази година близо 15 000 души са поели по този път, като над 1500 са загинали или са в неизвестност.

По публикацията работи: Силвана Димитрова