Телескопът на НАСА „Джеймс Уеб“ с открития за екзопланетата УАСП-396

blank
Снимка; Pixabay

УАСП-396 е екзопланета, т.е. планета, намираща се извън нашата слънчева система. Масата й е подобна на тази на Сатурн, но температурата на нея достига до 871 градуса по Целзий. За първи път телескопът „Джеймс Уеб“ направи пълен молекулярен и химичен профил на планета в звездна система, извън нашата.

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ на НАСА за пръв път направи пълен молекулярен и химичен профил на планета в звездна система, извън нашата. Планетата УАСП-396, известна още като Бокапринс, се намира на около 700 светлинни години от Земята.

Тя е така наречената екзопланета или планета извън нашата слънчева система. Масивна е като Сатурн, но много по-близо до своята звезда. Затова и температурата на нея достига до 871 градуса по Целзий, предава bTV.

От екипа на космическия телескоп „Джеймс Уеб“ съобщават, че са открили водни пари, серен диоксид, въглероден оксид, натрий и калий при анализ на атмосферата на този „горещ Сатурн“, както я наричат учените.

Новите данни предоставят първия знак в атмосферата на екзопланета за серен диоксид, молекула, произведена от химически реакции, предизвикани от звездата домакин на планетата и нейната високоенергийна светлина.

Това е първият подобен детайлен анализ на атмосферата на екзопланета, което ще допринесе за това да разберем как се е образувала тази, както и други планети извън нашата система.

Според учените планетата е резултат от сливането на множество по-малки космически тела, създали обект с размер, близък до Сатурн.

От НАСА съобщават, че това е първата от много други планети, които предстоят да бъдат изследвани чрез телескопа „Джеймс Уеб”, които са извън нашата система.

По публикацията работи: Пламена Сутева