Япония: Ракетата на Пхенян има необходимия обсег, за да порази американския континент

301

Америка осъди поредния осъществен опит на Северна Корея с изстрелване на ракета. Припомняме, че въпросната ракета падна в изключителната икономическа зона на Япония. Според Япония ракетата има необходимия обсег, за да порази американския континент

САЩ осъдиха поредния ракетен опит на Северна Корея, за който казаха, че е бил изпитание на балистична ракета с голям обсег. Според Япония ракетата има необходимия обсег, за да порази американския континент. А според Южна Корея тя е била междуконтинентална балистична ракета, предава BG on AIR.

„Това изстрелване представлява безсрамно нарушение на многото резолюции на Съвета за сигурност на ООН и ненужно покачва напрежението, като същевременно рискува да дестабилизира ситуацията със сигурността в региона“, заяви говорителят на Националния съвет за сигурност към Белия дом Ейдриън Уотсън.

„Вратата за дипломацията не е затворена, но Пхенян трябва незабавно да престане с дестабилизиращите си действия и вместо това да избере дипломатическата ангажираност“, каза още тя, цитирана от БТА.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис пък заяви, че ракетният тест на Северна Корея е нагло нарушение на многото резолюции на ООН и че дестабилизира сигурността в региона, предаде Ройтерс.

„Ние най-категорично осъждаме тези действия и отново призоваваме Северна Корея да преустанови незаконните и дестабилизиращи дейности“, каза Харис по време на спешна среща със съюзници на САЩ, състояла се в кулоарите на форума на АТИС в Банкок.

Срещата бе свикана заради изпитанието на Северна Корея, което беше извършено днес. Ракетата падна на 200 километра от Япония.

По публикацията работи: Пламена Сутева