От днес започват Коледните пости: Какво ни е позволено?

437

Днес е 15 ноември. От този ден започват Коледните пости, като тяхната продължителност е 40 дни – до Бъдни вечер (24 декември). Организмът ни се нуждае от белтъчини, така че, изключвайки месото и млечните продукти от менюто си, следва да наблегнем на някои други храни, които да компенсират липсата им.

Днес (на 15 ноември) започват Коледните пости. Те продължават 40 дни, до 24 декември – Бъдни вечер, пише Actualno.com.

Това са последните многодневни пости за годината. Случва се датата да се измести, ако Коледни заговезни се падат в дни на строг пост – сряда и петък.

Предстоят дни на въздържание не само от храна от животински произход, но и от зли дела и помисли. За вярващите това е период на самонаблюдение и борба със самите себе си.

Постът е и подготовка за по-осмислено посрещане на празника, който ознаменува раждането на Спасителя на света.

Какво е позволено по време на постите?

Организмът ни има нужда от белтъчини, така че изключвайки месото и млечните продукти, е нужно да ги заместим с такива от друг произход. Това са ястия с: боб, леща, ориз (особено кафяв), булгур (пшеница), нахут, киноа, гъби, авокадо, всякакъв вид кълнове, соеви продукти – тофу, мляко, соева кайма и шницели, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове, кълнове и пълнозърнести продукти. Добавете също ядки и семена в менюто си – фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе и други.

По време на постите е нужно да хапваме и повече плодове и зеленчуци, които да донесат на организма ценни витамини и минерали – не забравяйте да включите в менюто ябълки, портокали, киви.

По време на коледните пости е сезона на картофите, зелето, цвеклото, карфиола, броколите, морковите, спанака, праза, тиквата, все още има патладжани. Освен това можете да хапвате и грах, бамя, брюкселско зеле, царевица, боб, които могат да се намерят замразени в повечето магазини.

Почти всички видове макаронени изделия са подходящи за пости, разбира се – ако не съдържат яйца или други животински продукти.

Зехтинът има свойствата да изчиства организма от натрупаните мазнини, така, че използването му ще спомогне още повече за прочистването на организма от токсините.

Има дни, в които да се яде риба е позволено (на Никулден даже задължително). Ето и някои от рибите, които са с най-високо съдържание на белтъчни: риба тон, херинга, лефер, паламуд, скумрия, сардина, хек, сафрид, бяла риба, пъстърва.

По публикацията работи: Пламена Сутева