Какви негативни ефекти за нас може да има прекомерната консумация на мандарини?

186

Мандарините са предпочитания от нас плод, особено през предстоящите зимни месеци. До колко обаче тяхната употреба е полезна и дали не трябва да внимаваме с количеството от плода, което приемаме? Според педиатри консумацията на килограм мандарини може да доведе до някои не толкова положителни реакции за организма ни.

Например, кожата ви може да пожълтее, може да получите обрив или може да развиете стомашни проблеми. Известен е случай, който се случи с шестгодишния Томас Травърс от Великобритания. Той ядеше мандарини (и то много) всеки ден, след което кожата му започна да пожълтява, информират от Рамблер.

„Мандарините съдържат бета-каротин, който придава на плода весел оранжев цвят. За щастие, за развитието на каротинова жълтеница на ярки плодове, наистина трябва да ядете много “, изяснява лекарят.

От преяждането с тези цитрусови плодове може да се развие и псевдоалергична реакция – кожни обриви, подобни на алергичните. Освен това могат да сърбят. Колкото повече мандарини ядете, толкова повече обриви и краста можете да очаквате. За да мине всичко, ще трябва известно време да се вържете с мандарини.

Цитрусовите плодове не трябва да се ядат, ако сте много гладни и не сте яли нищо дълго време. Тъй като съдържащите се в тях лимонена и аскорбинова киселина могат да увеличат апетита и да обострят гастрит или пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника.

По публикацията работи: Велислава Велева