Защо именно през вечерта имаме желание за повече сладко?

175

Много хора забелязват, че вечер започват да жадуват повече за сладко – оказва се, че има обяснение за това. Защо се получава така, обяснява ендокринологът. От Научния център на Московския държавен университет дават обяснение за причините за това наше по – силно желание в късните часове.

Зухра Павлова, ендокринолог от Научния център на Московския държавен университет, кандидат на медицинските науки, обясни в интервю за радио Sputnik, че вечерното желание за сладко може да бъде причинено от две причини. Първият, психологически, е свързан с факта, че човек има желание да се отърве от негатива, натрупан през деня, а вторият – с активното производство на инсулин вечер. Това е хормон, който увеличава желанието за сладко – това може да бъде особено забележимо при хора с наднормено тегло.

Изходът, според лекаря, могат да бъдат продукти, съдържащи не захар, а подсладители – стевия, еритритол или сукралоза. Първите два в този списък са естествени подсладители, последният е синтетичен. Храните с подсладители могат да осигурят емоционално удовлетворение без допълнителни калории и стимулиране на синтеза на инсулин.

По публикацията работи: Велислава Велева