След отстъплението от Херсон: Първи коментари на Кадиров и готвача на Путин

166

Бизнесменът и основател на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин, по-известен като готвача на Путин, както и ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров, направиха своите първи коментари, след като стана ясно, че се оттеглят руски войски от Херсон.

„Решението за изтегляне на войските от десния бряг на Днепър не е лесно, но говори за готовността на командването да поеме отговорност за живота на войниците“, каза Евгений Пригожин, бизнесмен и основател на ЧВК „Вагнер“. Той е известен в Москва и като готвача на Путин, защото руският президент е чест гост на неговия ресторант и дори празнува там един от рождените си дни, пише Блиц.

Припомняме, че командващият руските въоръжени сили в Украйна генерал Сергей Суровикин заяви в сряда, че е взето решение да се отстъпи от десния бряг на Днепър, за да се спаси животът на военните и боеспособността на руската групировка.

„Решението, взето от Суровикин не е лесно, но той постъпи като човек, който не се страхува да поеме отговорност. Искам да подчертая, че операцията по изтегляне на войските винаги е изключително трудна. Обръщайки гръб на врага е невъзможно да напуснете позиции“, каза Пригожин.

Според него изтеглянето на войските с минимални загуби е най-голямото постижение на Суровикин, което единствено подчертава личните качества на командира.

„Когато Суровикин беше назначен на тази позиция, той отлично разбираше какво ще се случи през октомври-ноември и знаеше много добре какви стъпки трябва да бъдат предприети“, каза бизнесменът.

Пригожин смята, че случилото се не трябва да води до паника, а да се работи върху грешките.

„Разбира се, това не е победоносна стъпка в тази война, но е важно да не се изпада в параноя, а да направят съответните изводи и да се работи върху грешките. И след това ще стане ясно, кой е виновен и каква е същността на проблема“, каза Пригожин.

Според него, Суровикин е спасил живота на хиляда войници, които всъщност са били обкръжени на вражеска територия, която е напълно откъсната от пътищата за доставки.

Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров също подкрепи решението генерал Суровикин за изтегляне на войските от Херсон.

„Напълно съм съгласен с мнението на г-н Пригожин. Той много точно отбеляза, че ген. Суровикин спаси хиляди войници, които бяха в действително обкръжение. След като претегли всички плюсове и минуси, генерал Суровикин направи труден, но правилен избор“, написа той в Телеграм.

„Херсон е много труден район без възможност за стабилно редовно снабдяване с боеприпаси и формиране на силен, надежден тил. А защо това не беше направено още в първите дни на спецоперацията – това е друг въпрос.

Но в тази трудна ситуация генералът действа мъдро и далновидно – евакуира цивилното население и нарежда прегрупиране.

Така че за „предаване“ на Херсон не е нужно да се говори. Суровикин защитава войниците си и заема по-изгодна стратегическа позиция – удобна и безопасна. Всички знаеха, че Херсон е трудна бойна територия още от първите дни на специалната операция.

Войниците от моите части също докладваха, че е много трудно да се бие в този район. Да, може да се запази, възможно е да се организира поне някаква доставка на боеприпаси, но цената ще бъде много човешки животи. И тази възможност не ни устройва.

Затова смятам, че Суровикин действа като истински военен генерал, без да се страхува от критика. Той е отговорен за хората. Той вижда по-добре.

Благодаря ви, Сергей Владимирович, че се грижите за момчетата! Ще изпълним заповедта на Върховния главнокомандващ, няма да спрем да нанасяме удари по врага и няма да се изморим „, написа Кадиров в публикация.

По публикацията работи: Пламена Сутева