Ето какво обсъдиха в телефонен разговор Макрон и Путин

458

Владимир Путин е провел важен телефонен разговор с Еманюел Макрон относно темата за ядрените оръжия. Двамата президенти са обсъдили риска от използването на ядрени оръжия. Путин искаше ясно да се разбере, че всички опции са на масата, включително и руската доктрина за ядрените оръжия, поясни пред изданието друг дипломатически източник от Париж.

 

В разговора си с Макрон той е вмъкнал историческа справка относно атомните бомби, които САЩ пускат над японските градове Хирошима и Нагасаки, което в последствие води до капитулацията на Япония и края на Втората световна война. В тази връзка Путин е изтъкнал, че „не е нужно да се атакуват по-големите градове, за да се победи“.

Западът продължава да се опасява, че Русия в даден момент ще прибегне до използването на тактическо ядрено оръжие в Украйна, предвид факта, че въоръжените ѝ сили изостават значително на бойното поле.

Макрон беше крайно разтревожен. Той има силните подозрения, че Путин би могъл да детонира ядрено оръжие в Източна Украйна. Това бяха основните му притеснения, коментира пред „Дейли Мейл“ източник от Елисейския дворец.

По публикацията работи: Велислава Велева