Към България са се запътили 2,7 млрд. лв. безвъзмездни средства

729

До 3 седмици България ще получи 2,7 млрд. лв. безвъзмездни средства. Милиардите идват по сметката на Национален фонд в рамките на следващите 3 седмици, като това се случва по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това обяви вицепремиерът Атанас Пеканов по време на брифинг.

България получи одобрение по първото плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. То е в размер на около 2,7 млрд. лв. безвъзмездни средства. Това съобщи на брифинг вицепремиерът Атанас Пеканов.

“Изключително горд и доволен съм да заявя пред вас, че както обещахме, първото плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост получи одобрение от ЕК в рамките на служебния кабинет. Преди броени минути ЕК информира, че е финализирала и дава одобрението си за положителната предварителна оценка на първото плащане по Плана”, заяви Атанас Пеканов.

“Рекордно бързо беше придвижена нашата позитивна оценка от страна на Европейската комисия. Това е ключова крачка за България в рамките на Плана. Така можем да спрем със спекулациите, че няма да получим пари от ПВУ, че сме се забавили или че не се справяме добре”, допълни той.

Вицепремиерът по управление на европейските средства уточни, че с днешното одобрение получаваме около 23% от целия план.

Очаква се парите да бъдат преведени по сметката на Национален фонд в следващите 3 седмици. “Тези средства ще се ползват за инвестиционите проекти по Плана – МРРБ, Министерство на транспорта и МОН”, посочи Пеканов.