БНБ: Не сме изготвяли доклад, в който твърдим, че България не е готова за еврото

35

Това се твърди в позиция на Българската народна банка (БНБ). Институцията отрече да е изготвян доклад, в който се твърди, че страната ни не е готова за приемане на еврото през 2024 година. „Не съществува такъв „доклад на БНБ“, посочват те

Това става ясно от позиция на Централната банка, изпратена след запитване на БНР за автентичността и характера на текстовете, цитирани през седмицата от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. БНБ потвърждава фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото именно с целева дата 1 януари 2024 година: Българската народна банка не е изготвяла Анализ за ефектите от въвеждането на еврото, който да е одобрен от Управителния съвет и да бъде официално входиран в Народното събрание. Това става ясно от отговор до БНР във връзка с цитираните от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов текстове, от които – според неговото тълкувание, може да се направи извода, че страната ни не е готова за въвеждане на единната европейска валута в целевия хоризонт, предава БГНЕС.

Освен него, и Румен Гечев от БСП се позова на подобни текстове, но подчерта, че става дума за „проектодоклад“. БНР разполага с тях и още на първата страница е изписано с големи букви, че това е „работен вариант към 25.10.2022“ и е разработен от експертна група, без да е одобряван от ръководството на централната банка, както и че в него не са отразени позиции на Министерството на финансите и други участници в работната група.

След поисканото уточнение от БНБ заявиха: „Не съществува такъв „доклад на БНБ“.

Обсъжданите в публичното пространство текстове – предоставени с цел прозрачност и избягване на спекулации по темата – са работни версии, изготвени от експерти на БНБ като част от дейността на работна група „Макроикономически анализи и публични финанси“ към Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната“.

И още – „БНБ е фокусирана върху изпълнението на задачите, свързани с мандата на централната банка и решението на Народното събрание от 27 октомври 2022 г. за ускоряване на процеса на подготовка за въвеждане на еврото в България с целева дата 1 януари 2024 г.“.

По публикацията работи: Пламена Сутева