Минимум 5 души загинаха при взрив на газ в каменовъглена мина в Казахстан

33

Четиримата пострадали са настанени в болница. Евакуирани са 106 души. Мината се намира в Карагандинска област, на петдесетина километра от едноименният главен град в този богат на суровини промишлен район.

Най-малко петима души са загинали, а четирима са били ранени при взрив на газ гризу в каменовъглена мина в Централен Казахстан, съобщи днес министерството на извънредните ситуации, цитирано от Франс прес.

„На 3 ноември в мина „Ленин“ на компания „АрселорМитал“ в Шахтинск внезапно освобождаване на газ при пробиване на дренажен кладенец причини смъртта на петима работници“, заяви пред АФП говорителят на министерството Руслан Иманкулов.

Губернаторът на областта, пристигнал на място, съобщи, че става дума за експлозия на метан – газ, който при определена концентрация, съчетана с взаимодействие с кислород, се взривява.

Правителствена комисия започва разследване за нарушение на нормите на безопасност при работа в мини.

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев изказа в комюнике „съболезнования на семействата и приятелите на загиналите работници“ и пожела „бързо възстановяване на ранените“.

Казахстан, страната с най-развита икономика в региона, разполага с големи запаси от петрол, газ, уран, манган, хром и въглища.

Трагичните инциденти в мините в бившите съветски републики не са рядкост поради използването на остаряло оборудване и небрежното отношение към правилата за безопасност.

По публикацията работи: Силвана Димитрова