Баща с разтърсващ разказ: „Много е страшно да разбереш, че 13-годишното ти дете употребява наркотици“

174

Баща разказа разтърсващата история на семейството си. Описа ситуацията, в която е изпаднала едва 13-годишната му дъщеря и как семейството се опитва да се справи с проблема. По разказа на мъжа, момичето редовно употребявало наркотици със свои приятелки. Започнало да се държи странно, което събудило подозрения у бащата.

„Много е страшно да разбереш, че 13-годишното ти дете употребява наркотици. Това не може да се опише с думи. През живота си не бях плакал така“, разказа пред БТА баща на 13-годишно момиче от Русе, който разбра, че детето му употребява наркотични вещества.

Той разказва, че в последните три-четири месеца усетил някаква промяна в дъщеря си – проявявала незаинтересованост към всичко, не се интересувала от дрехи, ресторанти, екскурзии, от нормалните за нейната възраст неща. Не искала да се къпе с дни. Била се затворила в себе си и не общувала, нито с баща си, нито с майка си.

„Това ме притесни и започнах да я наблюдавам“, разказа бащата.

Историята започва да се разплита, след като един ден му се обаждат от училището, в което учи дъщеря му. „Казаха ми, че е откраднала от друго дете 150 лева. До този момент нито съм й повишавал тон, нито сме се карали. Винаги ме е слушала, всичко е било наред. В училище е добре. Давал съм й на ден по 20 лева“, обясни мъжът. Говори за кражбата с нея, скарва й се, но момичето изобщо не се притеснява. „Дори ме заплаши, че ще ме заколи. Тогава забелязах, че по цялото й тяло има рани и то неестествени“, разказа бащата.

Той взел телефона на момичето и нещата започнали да му се изясняват, след като погледнал нейни чатове с приятелки. В тях основна тема била дрогата – трева и метамфетамин – т. нар. „кристал“. В чатовете си пишели само откъде да си купят дрога.

Казал на дъщеря си, че е разбрал всичко, а тя му разказала цялата история. Според момичето много нейни приятелки пушат трева и употребяват метамфетамин, а при нея първият досег с наркотиците е на рождения й ден в края на март тази година. „Там всички пушили трева, взимали са и хапчета. И тя пробвала, но след това й станало много лошо, не могла да спи, повръщала“, казва бащата. Но минава месец и дъщеря му пробва отново. Така идва лятото и в началото на август момичето отива с приятелки на море. „Пратих я на лагер на морето. Обясни ми, че седем дни не са си лягали. През всичкото това време били в стая с още пет-шест приятелки и денонощно се дрогирали. Не излизали, дори на плаж не ходили. Преди да заминат подготвили всичко – купили от дилър четири грама метамфетамин“, обясни бащата.

Момичето е коренно променено. „Виждам, че това не е моето дете. В нея има омраза и всички други я дразнят. Ако даден човек не е наркоман, тя го мрази“, каза мъжът. След като дъщеря му се връща от морето, решава, че повече няма да употребява наркотици, но след известно време посяга към дрогата отново.

Бащата решава да я заведе на доктор в Центъра за психично здраве в Русе. „Влязохме в лечебното заведение, но тя не прояви никакво притеснение и страх. Казах й, че след седмица ще влезе за лечение. Докторът й обясни всичко, но тя не осъзнаваше, че има проблем. Чакаше разговорът да приключи и да отиде отново да се надруса“, обясни бащата. Като излизат от психодиспансера, 13-годишното момиче му заявява, че има силен характер и обещава повече да не употребява наркотици.

Мъжът й повярвал и я оставил да излезе с приятелки една вечер. Бащата отишъл на мястото, на което се намирало момичето и видял как тя отново се снабдявала с дрога и пушела трева с приятелки.

Един ден майката се обадила на бащата и обяснила, че „вкъщи е нещо страшно“. Като се прибрал, мъжът видял момичето като „парцал“.

Закусваше, но се хранеше с ръце, а храната падаше по земята. Не издържах, взех я в колата и я закарах до мой имот извън Русе. Заявих й, че няма да излезе от там, докато не се оправи. Сега постоянно покрай нея има хора. Взех й куче, за да се грижи за него и да се разсейва. Четири дни по-късно изглеждаше много по-добре. Имаше коренна промяна у нея“, разказа бащата.

Бащата сподели, че в началото по нищо не личи, че дъщеря му употребява наркотици. „Попитах я защо употребява наркотици, а тя ми отговори, че й липсвала семейната обстановка. Но това не е вярно, а е оправдание. Винаги е била с мен и с жена ми. Обиколили сме целия свят. Истината е, че наркотиците са нещо много коварно и всеки може да се подхлъзне“, казва мъжът.

Той съветва всички родители да не подценяват проблема.

По публикацията работи: Пламена Сутева