Разпространява се нов вид телефонни измами чрез кражба на мобилни устройства

390

Нов вид ало измами, свързани с кражбата на мобилни устройства плъзна във Велико Търново. Един от участниците в извършеното деяние е задържан: 31-годишен мъж от гр. Варна, който е известен на полицията и е с предишни криминални прояви.

Работата по документиране на случая продължава. На 23 октомври с полицията се е свързал 42-годишен местен жител. Той обяснил, че преди броени дни от лекият му автомобил, паркиран пред дома му, е бил откраднат мобилният му телефонен. С него се свързала негова позната и му разказала, че някой, представящ се за него и е писал в приложението месинджър, обяснил, че е закъсал с автомобила си и има нужда от пари. Тя повярвала на думите му и първо изпратила по таксиметров шофьор сумата от 250 лв., а по-късно същата вечер изпратила още 150 лв. Според тъжителя е направен опит за измама и с друга негова позната, по същата схема. Социалните мрежи също се превръщат в поле за изява на телефонните измамници.

В началото на октомври служители на полицейското управление във Велико Търново разследваха и измами, извършени в социалните мрежи. Тогава говорителят на Областната дирекция на полицията Марияна Христова коментира за БТА, че сигналите за измами чрез обяви в социалните мрежи нарастват повече от началото на годината Тя отправи призив към гражданите че трябва да бъдат внимателни, да не се доверяват на всяка обява и да не изпращат пари, преди да са се уверили, че дадената покупка е налична. По случаите вече има образувано досъдебно производство.

 

По публикацията работи: Велислава Велева