Депутатите най-накрая избраха председател на НС: Вежди Рашидов (ВИДЕО+СНИМКА)

250

Вече е решено окончателно. Депутатите решиха, че Вежди Рашидов ще е постоянният председател на Народното събрание, след тридневни разгорещени разговори в парламента. Припомняме, че той веднъж вече бе отхвърлил номинацията си с думите: „Моля, оттук-нататък оттеглям номинацията си. В името на разума оттеглям и ви моля много: стойте ниско при хората, защото бързо ви намразват. Пожелавам ви да ви обичат“. Това се случи на вчерашното заседание.

„Постигнахме необходимото мнозинство за председател на Народното събрание. Номинирам Вежди Рашидов“, обяви председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя поясни, че кандидатурата е издигната от БСП. ГЕРБ. ДПС и „Българско възход”.

„10 пъти гласувахме – без резултат. Така убиваме парламентарната демокрация и отваряме врата към едноличната власт. Така излагаме народа на риск от инфлация и бедност, а икономиката – на непредвидимост. Единодушни сме, че това не може да продължава, опитахме всичко. Малко насилихме и Конституцията с предложения за двама председатели, една партия да номинира от друга. Трябва разум, за да започнем да приемаме важните закони“, посочи тя.

След последното гласуване вече стана ясно: Вежди Рашидов е новият председател на НС.

Кадър: Facebook/“По света и у нас“ – новините на БНТ