Ще бъде ли приета България в Шенген до края на годината?

49

ЕП ще гласува резолюция, с която ще призове България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на годината. Резолюцията ще бъде гласувана от Европейския парламент (ЕП) утре. На утрешния ден ще се разискват и последиците от конфликта между Русия и Украйна.

Европейският парламент ще гласува утре резолюция, в която се предвижда да призове България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на годината. В текста се уточнява, че проверките по вътрешните граници на двете държави следва да отпаднат от началото на следващата година.

Очаква се ЕП да приветства това, че София и Букурещ поканиха нова мисия на ЕС за проверка на състоянието на външните граници, въпреки че готовността им за присъединяване към Шенген бе оценена положително още през 2011 година.

В сряда евродепутатите ще се произнесат по новите доклади на Европейската комисия за напредъка на страните от Западните Балкани и Турция по пътя към ЕС. Очаква се те да приветстват официалното начало на преговорите за присъединяване с Република Северна Македония и Албания, и да призоват за отпадане на визите за гражданите на Косово. Евродепутатите вероятно ще призоват Сърбия да се съобрази със санкциите на ЕС срещу Русия, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Утре евродепутатите ще разискват последиците от войната в Украйна, включително в областите на енергетиката и миграцията. Предвиден е също дебат за защитата на европейската енергийна инфраструктура след саботажа на газопровода „Северен поток“.

По публикацията работи: Пламена Сутева